Culinair Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen staat bekend om zijn natuur, de zon, de vele stranden en als feesteiland. Maar weinigen zijn bekend met de culinaire kant van het eiland.

Michelin

Op Mallorca vind je maar liefst 5 restaurants met een Michelinster. Bijvoorbeeld het Molí d’en Bou in Sa Coma, van sterrenkok Tomeu Caldentey. Hier wordt gewerkt met lokale producten die omgetoverd worden tot meesterwerkjes. Gelukkig zijn deze restaurants niet de enige waar je heerlijk en authentiek kunt eten. In principe is Mallorca een soort van tuin die de producten levert waarop de Mallorcaanse keuken gebaseerd is. Alles begint met de heerlijke en verse olijfolie. Op heel wat fincas wordt op traditionele wijze olijfolie geproduceerd. Dit is de basis van de lekkernijen die het eiland biedt.

Vis

Natuurlijk vormt vis een van de belangrijkste bestanddelen van een maal. Bijvoorbeeld gefrituurde inktvis met een heerlijke tomatensalade. Je knijpt het stukje citroen uit over de inktvis en het genieten begint. Neem daarna een tumbet en weer word je verrast door de eenvoud en de smaakexplosie. Een tumbet is een ratatouille die als een lasagne gemaakt wordt. Daardoor ontstaat er een mengeling aan producten wanneer je een hap neemt. Voeg daar een van de prachtige wijnen aan toe die Mallorca te bieden heeft en je kunt smullen. Of neem de sabrosada. Dat is een worst gemaakt van varkensvlees en paprika. Je smeert de worst -als een soort ossenworst- uit over het brood en je eet het samen met kaas en olijven. Letterlijk een genot.

Traditioneel

Veel toeristen zoeken het bekende. Zij gaan naar restaurants waar ze eten krijgen zoals ze dat van thuis kennen. Het culinaire Mallorca staat hier haaks op, want dat is gebouwd op de tradities. Neem bijvoorbeeld eens een ensaimada. Dit is een spiraalvormig broodje met een laagje poedersuiker. Voor de eilandbewoners is dit een favoriete lekkernij. Je kunt er gerechten krijgen zoals de mix van zwarte olijven, kappertjes en ansjovis of de vispot uit de oven waar veelal de die dag gevangen vis in verwerkt wordt. Voor de nieuwsgierigen is er de frit mallorqui, gemaakt van varkensvlees of de llom amb col ofwel gevulde wijnbladeren met vlees en groente. Het culinaire Mallorca vind je in ieder dorpje terug. Maak een tocht door het binnenland en geniet van wat men je voorschotelt. Of, uiteraard, ga een avondje eten bij een van de Michelin sterrenchefs.

Mis je iets of heb je een tip?

Mis je informatie op deze pagina of zoekt je iets anders wat je hier niet kan vinden? Ook als je tips hebt horen wij het graag. Laat het het ons weten via ons contact formulier
Bekijk accommodaties op Mallorca