De waarheid achter Mallorca parels

Bekijk accommodaties op Mallorca
De waarheid achter Mallorca parels

Wie veel reist of wie veel verschillende vakantiebestemmingen bezoekt, komt er al snel achter dat elke streek hele eigen en unieke tradities kent. Niet alleen op het gebied van de lokale keuken, vooral ook op het gebied van plaatselijke nijverheid.

Op het mooie eiland Mallorca zul je ongetwijfeld geconfronteerd worden met de typische parels van Mallorca. Pas echter op, veel van wat aangeboden wordt, zou de naam 'parel van Mallorca' eigenlijk niet mogen dragen. Hieronder leg ik even uit wat een parel van Mallorca precies is en waaraan je het kunt herkennen. Met die informatie kun je op Mallorca een uitstekende keuze maken uit het grote aanbod van sieraden met parels van Mallorca. Want dat ze mooi en bijzonder zijn, dat is een feit.

Echte parels

Normale parels worden door oesters gemaakt. Een zandkorreltje of andere oneffenheid dat de schelp binnendringt en de oester irriteert, wordt in een soms jaren durend proces omgeven door parelmoer. Ongeveer vijf procent van de oesterparels is van die kwaliteit die een juwelier verlangt. Geen enkele oesterparel is gelijk, ook omdat de oneffenheid waaromheen het is opgebouwd, nooit gelijk is.

Handgemaakte parels

Parels van Mallorca zijn volledig handgemaakt door mensen. De basis is een glazen bolletje dat in een vloeistof wordt gedoopt. Deze vloeistof, hemage, bestaat uit een soort dikke olie waarin parelmoer en vissenschubben zijn vermengd. Zowel de schubben, vaak afkomstig van de haring, als het parelmoer zorgen voor de glans. Hierna worden ze gedroogd en gepolijst. Dit hele proces wordt zo'n dertig keer herhaald. Ook worden de parels blootgesteld aan bepaalde gassen en vloeistoffen die ervoor zorgen dat de laagjes stevig op elkaar blijven zitten, niet afbladderen en ook niet zullen verkleuren.

Majorica

De echte parels van Mallorca dragen de merknaam Majorica. Ze mogen dan wel imitatieparels zijn, ze zijn wel parels van absolute topkwaliteit en schoonheid. Een groot voordeel voor veel juwelenontwerpers is het feit dat ze in tegenstelling tot natuurlijk oesterparels, volledig gelijkvormig zijn.

Imitatie

Helaas worden er op Mallorca ook parels aangeboden die niet volgens dit procedé zijn gemaakt. Meestal betreft het parels met een basis van plastic. Het maken van deze imitatie-Mallorca parels kost veel minder tijd en vooral veel minder handmatig werk. De kwaliteit is totaal niet te vergelijken met die van de echte parels van Mallorca. Trap hier niet in. Neem een kijkje in de fabrieken waar de echte parels worden gemaakt. Laat je goed voorlichten door gerenommeerde juweliers. Vergaap je aan de schoonheid die met deze parels wordt gemaakt. En geniet van je aankoop, nog jaren na je vakantie.

Deel dit bericht

Ja? Is Mallorca jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Mallorca